Paszteciki z kapustą i grzybami

Pyszne, drożdżowe paszteciki, które z pewnością mogą zagościć na wigilijnym stole.

Składniki:

2 dag drożdży
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki cukru
2,5 szklanki mąki
4 jaja (2 ciasto, 1 nadzienie, 1 do posmarowania ciasta)
3/4 kostki masła 
30 dag suszonych grzybów
0,5 główki kapusty białej
1 cebula
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotować zaczyn:

Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto:

Do mąki dodać zaczyn, 2 jaja, stopione masło (ok. 2 dag pozostawić do wysmarowania blachy) oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).

Nadzienie:

Umyte i namoczone (ok. 1 godz.) grzyby ugotować do miękkości i pokroić w drobną kostkę (pozostawić wywar). Umytą kapustę drobno poszatkować. Obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać kapustę oraz wywar i dusić do miękkości. Odparować nadmiar wywaru. Dodać jajo oraz grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na prostokąty lub kwadraty o bokach ok. 8cm x 8cm (mogą być mniejsze lub większe). Na środek wyłożyć nadzienie, zlepić brzegi, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 25 min.

Podawać z czerwonym barszczem, barszczem ukraińskim lub jako samodzielną przekąskę.

0 comments