Creme brulee

Zapiekany krem jest pyszny i delikatny. Popularny nie tylko we Francji skąd się wywodzi, ale także w wielu innych krajach. Przygotowany raz uzależnia ;-)

Składniki: (na 4 porcje)

330 ml śmietanki 30-36 %
4 żółtka
2 łyżki cukru + cukier do utworzenia skorupki
1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Śmietankę wraz z wydrążonymi ziarenkami wanilii zagotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i wymieszać. Całość przelać przez sitko do 4 małych, żaroodpornych naczynek. Piec w piekarniku nagrzanym do 110° przez około 90 min aż krem będzie zwarty. Następnie desery wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem kremy posypać cukrem i skarmelizować w celu utworzenia chrupiącej skorupki za pomocą palnika gazowego.

2 comments

  1. ~Julia · Styczeń 19

    Kocham cream brulee! Mój ulubiony deser. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    • Siostry na widelcu · Styczeń 19

      My też uwielbiamy :-)