Placek po węgiersku

Pożywne i smaczne danie doskonale sprawdzi się w chłodne dni. Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym nadzieniem z wieprzowiny, papryk i pomidorów zachwycą nawet wybrednych niejadków ;-) Najlepiej smakują z kleksem gęstej śmietany. Potrawa może wydawać się pracochłonna, zwłaszcza gdy ziemniaki trzemy tradycyjną metodą za pomocą tarki. Zapracowanym proponujemy użycie sokowirówki. W ten sposób otrzymamy „zmielone” ziemniaki i sok ze skrobią. Sok odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Przepis poniżej. Smacznego :-)

Składniki: (na około 6 porcji)

Na placki:

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
szczypta soli
szczypta pieprzu
śmietana 18 % do dekoracji
olej do smażenia

Składniki na sos gulaszowy:

0,5 kg szynki lub łopatki wieprzowej
3  papryki, najlepiej czerwona, zielona i żółta
1 duża cebula
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
pieprz
ok. pół szklanki wody
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Przygotować sos: Mięso pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Cebulę, poszatkować. dodać do mięsa. Z papryk wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w sporą kostkę i wrzucić na patelnię. Wsypać przyprawy sypkie, wymieszać i smażyć chwilkę do uwolnienia aromatu. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, papryka powinna być lekko „al dente”. Na koniec dodać pomidory i dusić jeszcze kilka minut. Sos doskonale smakuje także następnego dnia.

Chrupiące placki: Ziemniaki zetrzeć na tarce lub we wspomniany powyżej sposób za pomocą sokowirówki. Odstawić na 10 min. Odlać sok. Następnie dodać resztę składników i wymieszać. Placki należy smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone placki możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.

Gotowy farsz nałożyć na placki i udekorować kleksem dobrej śmietany.

 

8 comments

  1. ~magda i agata · Luty 3

    Właśnie dziś rozmawialysmy o tym daniu robiąc placki! Dzięki za przepis! Wreszcie w prosty sposob opisane to, na co od dawna mamy ochotę! Buziaki:*

    • Siostry na widelcu · Luty 3

      Magda i Agata cieszymy się, że przepis odpowiada :-) Życzymy smacznego i zachęcamy do przesłania zdjęcia Waszej wersji placka :-)

  2. ~dopieszczamy.pl · Luty 3

    Wow! Jedno z moich ulubionych dań zamawianych w restauracji węgierskiej. Sama nigdy nie przygotowywałam – ale ten przepis zachęca do tego, żeby go wypróbować i samemu zrobić taki placek :)

    • Siostry na widelcu · Luty 3

      Polecamy wypróbować przepis :-)Pozdrawiamy

  3. ~Speckled Fawn · Luty 3

    jakbym pominęła mięso i zastąpiła czymś innym to do wykorzystania ;)

    • Siostry na widelcu · Luty 3

      Za plackami w wersji wegetariańskiej także jesteśmy jak najbardziej za :-) Z cukinią lub innymi warzywami także smakują wybornie.

  4. paw.wys.997 · Luty 3

    Ja uwielbiam placki po zbójnicku! Trochę podobne :) te tez wyglądają smakowicie, wgl placki ziemniaczane są cudne, bo proste, łatwe i smaczne :)

    • Siostry na widelcu · Luty 3

      Dokładnie :-) Placki ziemniaczane w każdej postaci są pyszne :-)