Czekoladowy tort z owocami i płatkami kokosa

Kolejny przepis z wykorzystaniem naszych prostych, niezawodnych biszkoptów. Tort składa się z 2 delikatnych, czekoladowych biszkoptów, które powinny wyjść nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę z ciastami. Biszkopty zostały nasączone parzoną kawą, przełożone kremami na bazie śmietany i czekolad, kawałkami owoców oraz powidłami śliwkowymi. Wierzch tortu stanowi polewa czekoladowa, owoce i płatki kokosowe.  Ciasto nie jest bardzo słodkie.

Składniki na 1 biszkopt:

4 jajka i 1 żółtko
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Składniki na kremy:

1 litr śmietanki 36 %
1 czekolada gorzka
1 czekolada biała
ok. 4 łyżki mleka

Do nasączenia:

ok. 2 filiżanki zimnej kawy

Składniki na polewę:

50 g masła
7 łyżeczek wody
7 łyżeczek cukru
2 łyżki kakao

Dodatkowo:

ulubione powidła, najlepiej kwaskowate np. śliwkowe, wiśniowe, porzeczkowe
świeże owoce np. banany, truskawki, borówki
wiśnie, mogą być z kompotu
sok z cytryny, aby banany nie sczerniały
płatki kokosowe

 Sposób przygotowania:

Upiec 2 biszkopty. Okrągłą formę posmarować masłem i posypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do temp. 180oC. Jajka wraz z żółtkiem utrzeć (mikserem) z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Przelać masę do formy i piec około 30 min. Ostudzić i przekroić biszkopt wzdłuż.

Zaparzyć kawę i ostudzić.

Przygotować polewę. W garnku roztopić masło, dodać pozostałe składniki, wymieszać i lekko zagotować. Zostawić do ostygnięcia. WSKAZÓWKA gdyby polewa Wam się zwarzyła należy dodać odrobinę ciepłej wody.

Przygotować 2 kremy, jeden z czekoladą gorzką, drugi z białą. Czekolady roztopić w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej, do każdej dodając po 2 łyżki mleka. Następnie ostudzić. Śmietankę ubić i podzielić na 2 części. Mikserem delikatnie połączyć każdą z czekolad z połową śmietany.

Połowę biszkoptu nasączamy kawą przy użyciu łyżeczki. Nakładamy porcję kremu z gorzką czekoladą i układamy wiśnie. Następnie kładziemy drugą połowę ciasta, nasączamy i smarujemy powidłami. Układamy kolejną część biszkoptu, nasączamy, nakładamy porcję drugiego kremu i banany w plasterkach, skropione sokiem z cytryny. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu, nasączamy. Wierzch tortu i boki smarujemy kremem i wygładzamy. Możemy do tego celu użyć szerokiego noża i maczać go w wodzie. Na wierzch naszego tortu wylewamy polewę. Dekorujemy owocami i płatkami kokosa.

WAŻNE, aby pamiętać o  pozostawieniu porcji kremu na boki i wierzch tortu. Nie bójmy się dobrze nasączyć biszkoptów, będzie wtedy odpowiednio wilgotny i smaczny.

11 comments

  1. ~Karolina · Luty 11

    Ten tort wygląda tak smakowicie, że niestety już muszę uciekać bo znowu polegnę na słodyczach ;) SUPER!

  2. ~kasia · Luty 11

    Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi,raz chudłam szybko raz wolno.Jak szybko się odchudzałam to waga potem mi szybko wracała.Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, ja to w końcu zrozumiałam, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Nie mam już z tym problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

  3. ~Rondel · Luty 11

    do kawki idealny
    polecamy na babkę z sercem
    http://ronddel.blogspot.com/2017/02/babka-z-sercem.html

  4. Wygląda fantastycznie! Zapraszam do siebie po przepisy na Fit ciasta, np ostatni mój wymysł
    —> http://czystamicha.blog.pl/2017/02/12/muffiny-czekoladowe-z-czerwonej-fasoli/ :-)

  5. ~Bartek · Luty 11

    Świetny tort, pięknie udekorowany. Polecam też pyszne desery
    http://www.przepis-kulinarny.pl/desery-k2.html

  6. ~Zuzia · Luty 11

    Torcik wygląda rewelacyjnie!